Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Kasza jęczmienna pęczak, przecier pomidorowy bez soli, papryka zielona, masło klarowane oraz orzechy włoskie - to kluczowe składniki kaszotta z warzywami w pomidorowym sosie. To danie łączy pyszne pęczak z soczystym sosem pomidorowym i mnóstwem warzyw, a chrupiące orzeszki dodają wyjątkowego smaku i tekstury.
Składniki dla 2 porcji:
- Kasza jęczmienna pęczak - 100 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g
- Papryka zielona - 140 g
- Masło klarowane - 10 g
- Orzechy włoskie - 30 g
- Mrożone warzywa na patelnię - 225 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, bazylia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Zacznij od ugotowania kaszy. Przygotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotuj al dente - nie rozgotowuj.
- Warzywa na patelnię ugotuj na parze.
- Rozgrzej masło klarowane. Dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy papryka będzie miękka dodaj na patelnię przecier pomidorowy. Dodaj przyprawy i podgotuj sos około 5 minut.
- Po tym czasie dodaj resztę warzyw oraz kaszę. Wszystko dokładnie zamieszaj i dopraw jeszcze ostatecznie do smaku.
- Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki oraz drobno posiekanymi orzechami.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera zdrowe składniki i jest godny polecenia. Kasza ma niski indeks glikemiczny. Sytość po posiłku jest więc zapewniona na długi czas.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości