Kaszotto z warzywami i kurczakiem w sosie szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Kasza orkiszowa, pierś z kurczaka, szpinak i ser feta to kluczowe składniki tego przepisu na kaszotto z warzywami. Dodajemy do tego suszone pomidory, kremową śmietankę i odrobinę klarowanego masła. Całość doprawiamy czosnkiem i czerwoną cebulą, tworząc pyszne danie, które idealnie łączy się w aromatycznym sosie szpinakowym.
Składniki dla 2 porcji:
- Kasza orkiszowa - 100 g
- Masło klarowane - 10 g
- Czosnek - 15 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Szpinak mrożony - 200 g
- Suszone pomidory - 100 g
- Ser Feta - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, suszone pomidory
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Zacznij od ugotowania kaszy. Kaszę ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Na dużej patelni rozgrzej masło. Mięso pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do rozgrzanego tłuszczu i smaż około 10 minut. Cebulę i czosnek obierz. Czosnek posiekaj drobno, a cebulę pokrój w kostkę. Dodaj cebulę i czosnek do kurczaka. Podsmaż chwilę do zarumienienia na maśle.
- Do zeszklonej cebuli, czosnku i kurczaka dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz szpinak. Dodaj szczyptę soli. Duś aż szpinak się rozmrozi.
- Dodaj do warzyw i kurczaka śmietankę oraz pieprz i przyprawę "suszone pomidory". Gotuj sos przez około 5 minut, by się zredukował i osiągnął odpowiednią konsystencję. Jeżeli trzeba można dodać wodę lub domowy bulion gdyby konsystencja była zbyt gęsta.
- Dodaj do sosu ugotowaną kaszę. Wymieszaj wszystko dokładnie, dopraw. Pamiętaj, że trzeba dodać ser feta, który jest słony, więc miej to na uwadze, by dania nie przesolić.
- Gotowe danie wyłóż do miseczki i posyp pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta.
Komentarz dietetyka
Pełny witamin i związków mineralnych posiłek. Bogaty w białko i złożone węglowodany, które dają długą sytość.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości