Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Kasza gryczana, suszone borowiki, kremowa śmietanka i serek topiony – te składniki tworzą bazę przepysznego kaszotto. Dodaj do tego smażoną cebulkę, czosnek, marchewkę i posmak koperku, a masz danie, które zachwyci Twoje kubki smakowe. Połączenie kremowej konsystencji z aromatem grzybów sprawia, że to kaszotto jest nie tylko pyszne, ale i sycące.
Składniki dla 2 porcji:
- Kasza gryczana - 100 g
- Suszone grzyby - 40 g
- Serek topiony śmietankowy - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 20 g
- Kapary - 50 g
- Marchewka - 45 g
- Masło klarowane - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koper
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, duży garnek
Przepis krok po kroku
- Zacznij od namoczenia grzybów. Zalej grzyby zimną wodą tak, by zostały całe przykryte i zostaw na całą noc w lodówce. Na następny dzień wodę odlej.
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją, która jest podana na opakowaniu.
- Rozgrzej w garnku masło. Dodaj na rozgrzany tłuszcz marchewkę pokrojoną w niewielką kostkę. Wsyp szczyptę soli. Podsmaż około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno cebulę. Duś wszystko około 3 minuty.
- Gdy cebulka się zeszkli dodaj posiekane grzyby oraz kapary. Duś kolejne 10 minut.
- Po tym czasie dodaj serek topiony oraz śmietankę. Dodaj także przyprawy i dużą ilość koperku. Gotuj wszystko aż powstanie kremowa konsystencja - zajmie to około 15 minut. Mieszaj często i na niewielkiej mocy palnika, by nie spalić potrawy.
- Gdy serek cały się rozpuści a konsystencja będzie już kremowa oraz zredukowana do odpowiedniej konsystencji można dodać do sosu kaszę. Ugotowaną kaszę odcedź, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Dopraw jeśli jest taka potrzeba. Gotuj całą potrawę około 5 minut do połączenia smaków.
- Gotową potrawę udekoruj świeżym koperkiem.
Komentarz dietetyka
Grzyby, wbrew panującym mitom, są bogate w składniki mineralne i witaminy. Dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości