Kaszotto z kaszy gryczanej
Opublikowano: 29.12.2021 r.
Kasza gryczana, papryka czerwona, bulion warzywny, pieczarki i piersi kurczaka – to podstawowe składniki na nasze smaczne i zdrowe kaszotto. Ta potrawa to idealna mieszanka aromatycznych warzyw, pożywnej kaszy i delikatnego mięsa kurczaka. Dzięki bulionowi całość nabiera głębokiego smaku, a pieczarki dodają jej wyjątkowego charakteru.
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza gryczana - 250 g (1 szklanka)
- Papryka czerwona - 120 g (1 sztuka)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Pieczarki - 120 g (2 garści)
- Cebula czerwona - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, kolendra świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.
- Podsmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
- Następnie dodaj pokrojone warzywa, cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Podsmażaj chwilę i wsyp kaszę.
- Całość zalewaj stopniowo bulionem i mieszaj, gdy wsiąknie on maksymalnie w kaszę, dolej znów odrobinę.
- Gdy kasza maksymalnie napęcznieje, a warzywa zmiękną, danie jest gotowe do podawania.
- Przełóż danie na talerz i posyp obficie posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
Przed gotowaniem kaszy, dokładnie ją wypłucz pod bieżącą wodą.
~ Oliwia Gawron, dietetyk