Kaszotto z grzybami
Opublikowano: 14.02.2022 r.
Kasza jęczmienna, cebula, podgrzybki, borowiki i bulion warzywny – to kluczowe składniki pysznego kaszotta z grzybami, które wprowadzą Twoje danie na wyższy level. Znajdziesz tu również olej rzepakowy i świeżą natkę pietruszki, które dodadzą smaku i aromatu. Idealne danie na obiad lub kolację, pełne leśnych smaków!
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza jęczmienna pęczak - 270 g (1,5 szklanki)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Podgrzybki - 125 g
- Borowiki - 125 g
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Natka pietruszki - 10 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Świeże podgrzybki i borowiki oczyść i opłucz. Większe grzyby pokrój w mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Cebulę drobno pokrój i przełóż na patelnię.
- Podsmaż cebulę aż zrobi się szklista.
- Na patelnię przełóż grzyby i kaszę.
- Całość podsmaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
- Na patelnię dodaj pół szklanki ciepłego bulionu, pomieszaj co jakiś czas aby kasza równo wciągała płyn.
- Czynność powtarzaj aż do skończenia się bulionu.
- Dopraw solą oraz pieprzem.
- Podawaj posypane natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Kaszotto to wyśmienite danie, które jest polskim odpowiednikiem włoskiego risotto. Podane z pyszną, sałatką ze świeżych warzyw stanowi zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki