Kaszotto z cukinią

Opublikowano: 03.11.2021 r.
Kasza gryczana, cukinia, piersi z kurczaka, cebula, pieczarki, pomidor i czosnek to podstawowe składniki pysznego kaszotto z cukinią. Proste, składniki stworzą szybkie, lekkie danie, pełne warzyw i białka. Idealne na obiad lub kolację po intensywnym dniu.
Składniki dla 2 porcji:
- Kasza gryczana - 100 g
- Cukinia - 250 g (1 sztuka)
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 120 g (6 sztuk)
- Pomidor - 180 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, oregano, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Ugotuj kaszę według wskazówek na opakowaniu. Umyj wszystkie warzywa.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki, a cukinię w półplasterki. Pomidory przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw przyprawami.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodaj kurczaka. Gdy się zrumieni dodaj pozostałe warzywa i duś wszystko razem około 10 minut.
- Wsyp gotową kaszę na patelnie i wszystko razem podgotuj około 5 minut.
- Przed podaniem posyp świeżą pietruszką.
Komentarz dietetyka
Choć smak cukinii jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk