Kaszanka z jajkiem
Opublikowano: 23.01.2025 r.
Kaszanka z kaszą połączona z jajkami i podsmażoną cebulą nabiera wyjątkowego smaku. Ta mieszanka składników sprawia, że danie jest sycące i pełne aromatu. Wystarczy kilka prostych kroków, żeby przygotować coś naprawdę wyjątkowego.
Składniki dla 2 porcji:
- Kaszanka z kaszą - 300 g (3 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
- Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj mięso z kaszanki i podgrzewaj, przesuń kaszankę na jedną stronę patelni.
- Obok mięsa wbij jajka i smaż na niewielkim ogniu.
- Gdy jajka zetną się, podawaj danie z pieczywem.
Komentarz dietetyka
Kaszankę możesz podawać z pieczywem posmarowanym masłem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk