Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną
Opublikowano: 04.08.2022 r.
Kaszanka z kaszą, duża cebula i kapusta kiszona - to podstawa grillowej uczty, której smakiem nie pogardzi żaden smakosz. Dodatek musztardy i ketchupu tylko podkreśli charakter tej potrawy. Przekonaj się, jak te proste składniki mogą ze sobą współgrać, tworząc coś naprawdę wyjątkowego.
Składniki dla 4 porcji:
- Kaszanka z kaszą - 500 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Kapusta kiszona - 300 g
- Musztarda - 100 g
- Ketchup - 120 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- folia aluminiowa, grill
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
- Kapustę kiszoną pokrój drobno.
- Wymieszaj cebulę, kapustę kiszoną i musztardę.
- Kaszankę umieść na folii aluminiowej.
- Na wierzchu ułóż kapustę, dopraw solą i zwiń w szczelny rulon.
- Grilluj przez 20-25 minut.
- Kaszankę podawaj w folii z dodatkiem ketchupu.
Komentarz dietetyka
Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kaszanka jest dość kaloryczna i zawiera sporą ilość tłuszczu, dlatego nie powinny jej w dużych ilościach spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny