Kaszak ciasto
Opublikowano: 15.05.2022 r.
Mleko, kasza manna, czekolada i herbatniki - to główne składniki, które sprawiają, że kaszak ciasto jest tak wyjątkowy. Miks masła i cukru robi robotę, dodając ciastu idealnej słodyczy i kremowej konsystencji. A kasza manna i mleko? To dzięki nim ciasto jest tak puszyste i delikatne. Herbatniki tworzą chrupiący spód, a czekolada dodaje magicznego, słodkiego finiszu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier - 150 g
- Cukier wanilinowy - 30 g
- Kasza manna - 300 g
- Herbatniki - 300 g
- Czekolada mleczna - 150 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, szklana miska, blaszka do pieczenia 22x32
Przepis krok po kroku
- Blaszkę wyłóż herbatnikami.
- W garnku zagotuj mleko.
- Do mleka dodaj kostkę masła i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się masła.
- Następnie do mleka dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, całość dokładnie wymieszaj.
- Do masy mlecznej dodawaj partiami kaszę manną - za każdym razem energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki.
- Masę z kaszy manny wylej na herbatniki i delikatnie dociśnij przy pomocy łyżki.
- Na wierzch ułóż herbatniki (najlepiej w taki sam sposób jak na spodzie ciasta).
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej nią wierzch ciasta.
- Gotowe ciasto pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ciasto kaszak to doskonała propozycja na smaczny deser. Wykorzystanie kaszy manny oraz cukru znacząco podnosi indeks glikemiczny potrawy, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny zwrócić uwagę na obecność ciasta w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny