Kasza manna na mleku
Opublikowano: 13.04.2022 r.
Mleko, kasza manna i maliny - to trio, które tworzy pyszną kaszkę manną na mleku. Dzięki połączeniu delikatnego smaku kaszy i słodyczy malin powstaje idealne, pełnowartościowe danie na ciepło. Dodatkowo, chrupiące płatki migdałów dodają jej wyjątkowej tekstury, czyniąc ją jeszcze bardziej wyjątkową.
Składniki dla 1 porcji:
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Kasza manna - 40 g (4 łyżki)
- Maliny mrożone - 60 g (1 garść)
- Migdały - płatki - 20 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miseczka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.
- Stopniowo wsypuj kaszkę mannę, wciąż mieszając.
- Gdy kaszka zacznie gęstnieć, dodaj mrożone owoce i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
- Przełóż kaszkę do miseczki, dodaj posiekane migdały.
Komentarz dietetyka
Kaszkę mannę możesz przygotować na napoju roślinnym z dodatkiem Twoich ulubionych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk