Kasza jaglana z jabłkami
Opublikowano: 17.12.2021 r.
Kasza jaglana, soczyste jabłka, pełnotłuste mleko i garść rodzynek – to najważniejsze składniki przepisu na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na śniadanie czy deser. Kasza jaglana z jabłkami jest prosta do przygotowania, a jednocześnie pełna wartości odżywczych, które dodadzą energii na cały dzień.
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza jaglana - 300 g
- Jabłko - 300 g (2 małe sztuki)
- Mleko 3,2% - 500 ml (2 szklanki)
- Rodzynki - 100 g
- Cukier - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kaszę umieść w garnku, wlej mleko i gotuj przez około 20 minut na wolnym ogniu.
- Jabłko obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj rodzynki, jabłka i cukier na patelnię.
- Smaż jabłka przez 5-6 minut, na koniec dodaj cynamon.
- Kaszę wyłóż do miseczek, a na jej wierzch ułóż jabłka prażone.
Komentarz dietetyka
Kasza jaglana z jabłkami to zdrowe danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego. Jabłka zawierają także kwasy owocowe, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Dodatek cynamonu wzbogaca danie w substancje o działaniu bakteriobójczym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny