Kasza gryczana z warzywami
Opublikowano: 24.10.2022 r.
Kasza gryczana, papryka czerwona, pieczarki i brokuły to główne składniki naszego dania. Prosta, ale smakowita kombinacja, która sprawdzi się jako zdrowy obiad albo kolacja. Całość dopełnia aromatyczna cebula i przecier pomidorowy, nadając daniu wyrazistego smaku i koloru. Wszystko podsmażone na oleju rzepakowym, który dodaje aksamitności i głębi.
Składniki dla 3 porcji:
- Kasza gryczana - 100 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Cebula - 50 g
- Papryka czerwona - 100 g
- Pieczarki - 125 g
- Brokuły - 200 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze.
- Na oleju smaż kilka minut pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone na ćwierć plastry pieczarki z odrobiną soli.
- Gdy warzywa zmiękną i będą zarumienione, dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy.
- Gotuj do zredukowania sosu.
- Kaszę wymieszaj z sosem i warzywami. Podawaj z ugotowanym brokułem.
Komentarz dietetyka
Danie jest zdrowe i bogate w błonnik. Ma niski indeks glikemiczny. Zawiera dużo warzyw, witamin i składników mineralnych. Jest to danie niskokaloryczne.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości