Kasza gryczana z pieczarkami

Opublikowano: 11.07.2025 r.
Kasza gryczana, pieczarki i cebula to trio, które w tej potrawie gra główne skrzypce. Dodatek oleju rzepakowego, masła oraz świeżej natki pietruszki sprawia, że danie nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Proste składniki, jak kasza i pieczarki, zyskują nowy wymiar dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu i połączeniu z resztą składników.
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza gryczana - 200 g
- Pieczarki - 300 g
- Cebula - 100 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Masło - 20 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Cukinia - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka
Przepis krok po kroku
- Kaszę opłucz i ugotuj na sypko. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij.
- Dodaj pokrojone pieczarki i duś razem ok. 10 min. Dodaj również pokrojoną cukinię. Następnie dodaj 2 łyżki masła i przyprawy. Wymieszaj.
- Dodaj pokrojone pieczarki i duś razem ok. 10 min. Następnie dodaj 2 łyżki masła. Wymieszaj.
- Do uduszonych pieczarek dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i dobrze wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny