Kasza gryczana z kurczakiem

Opublikowano: 28.07.2025 r.
Piersi kurczaka, czerwona papryka, cukinia, kasza gryczana i oliwa z oliwek – to tylko niektóre z kluczowych składników tego pysznego dania. Połączenie chrupiącego kurczaka i warzyw z delikatną, aromatyczną kaszą gryczaną tworzy wyjątkową kompozycję smaków. To świetna opcja na zdrowy i sycący posiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Cebula - 100 g
- Cukinia - 250 g
- Por - 50 g
- Kasza gryczana - 200 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę i przyprawą do mięs.
- Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebule. Gdy się zeszkli, dodaj mięso.
- Cukinię, paprykę i por pokrój w kostkę. Dodaj do podsmażonego kurczaka.
- W międzyczasie ugotuj kaszę al dente.
- Na patelnię wsyp przyprawy: 1 łyżeczkę ziół, szczyptę soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki.
- Do mięsa wlej 50 ml wody i dodaj ugotowaną kaszę. Wymieszaj. Możesz też podać mięso osobno na kaszy.
- Danie podawaj posypane obficie natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo błonnika i białka, więc może gościć w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny