Kasza gryczana w sosie pomidorowym z kurczakiem
Opublikowano: 15.04.2023 r.
Kasza gryczana, piersi kurczaka bez skóry, passata pomidorowa i cebula - to główne składniki tego dania. Połączenie zdrowej kaszy, soczystego kurczaka i aromatycznego sosu pomidorowego z dodatkiem cebuli tworzy pełnowartościowy, sycący obiad. Idealnie dopełnia go świeża natka pietruszki, dodająca lekkości i świeżości.
Składniki dla 1 porcji:
- Kasza gryczana - 50 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 120 g
- Passata pomidorowa - 250 g
- Cebula - 50 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Kaszę gryczaną ugotuj.
- Pierś z kurczaka pokrój na drobną kosteczkę.
- Cebulkę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Następnie dodaj kawałki pokrojonego kurczaka i przypraw według uznania, ulubionymi ziołami/przyprawami.
- Wlej passatę, całość mieszaj około 10 minut.
- Gotową kaszę wyłóż na talerz, dodaj gotowy sos i kurczaka.
- Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zamiast passaty pomidorowej możesz użyć przecieru pomidorowego.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk