Kasza bulgur z kurczakiem

Opublikowano: 28.12.2021 r.
Kasza bulgur, piersi kurczaka, cukinia i czerwona papryka to główne składniki tego pysznego dania, które jest proste w przygotowaniu i pełne smaku. Dodaj jeszcze pieczarki, cebulę i czosnek, a cały aromat wzmocni odrobina oleju rzepakowego. To świetna propozycja na szybki i zdrowy obiad, który na pewno zadowoli każdego.
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza bulgur - 250 g (1 szklanka)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 sztuka)
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 120 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 120 g (2 garści)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka dokładnie umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.
- Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym usmaż mięso, po chwili dodaj pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj pokrojoną w półksiężyce cukinię, paprykę pokrojoną w słupki i pieczarki przekrojone na pół.
- Na końcu dodaj ugotowaną kaszę, całość wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, pomiń z mojego przepisu kurczaka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk