Kasza bulgur z cukinią
Opublikowano: 19.01.2022 r.
Kasza bulgur, cukinia, cebula i koperek ogrodowy to składniki, które zrobią z tego przepisu prawdziwy hit. Połączenie tych składników to gwarancja na zdrowy i pełen smaku posiłek. Dla smaku dodane jest jeszcze masło klarowane, które dodaje daniu delikatnej, maślanej nuty.
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza bulgur - 400 g
- Cukinia - 400 g (1 średnia sztuka)
- Masło klarowane - 200 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Koperek ogrodowy świeży - 40 g (1 duży pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, skórka z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, mięta świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kaszę wsyp do garnka, wlej wodę dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj kaszę na średnim ogniu przez około 20 minut.
- Odcedź kaszę.
- Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę.
- Pokrój w kostkę cukinię.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
- Dodaj na patelnię cukinię i smaż, aż się lekko zarumieni.
- Dodaj kaszę na patelnie i wymieszaj z resztą składników.
- Dopraw całość solą, pieprzem skórką z cytryny i posiekaną miętą oraz koprem.
Komentarz dietetyka
Kasza bulgur z cukinią to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kasza jest cennych źródłem składników mineralnych oraz wielu witamin. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera niewielką ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny