Kasza bulgur po turecku
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Kasza bulgur, cebula, papryka czerwona i żółta oraz pomidory w puszce to kluczowe składniki w kaszy bulgur po turecku. Te smakowite składniki podsmażone na oliwie z oliwek i maśle nadadzą potrawie wyjątkowy aromat i kolor, tworząc sycące danie pełne smaków śródziemnomorskiej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza bulgur - 170 g (1 szklanka)
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 230 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 200 g (1 sztuka)
- Pomidory w puszce - 150 g (1/2 opakowania)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Je również pokrój w kostkę.
- W garnku podgrzej oliwę z masłem. Następnie dodaj cebulę i papryki i smaż, aż się zrumienią.
- Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą i pieprzem, połową łyżeczki chilli i łyżeczką curry. Gotuj chwilę, aż sok delikatnie odparuje.
- Wlej do garnka z warzywami dwie szklanki wody i zagotuj.
- Gdy woda zacznie wrzeć wsyp kaszę bulgur.
- Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn.
- Następnie wyłącz palnik, zostaw danie pod przykryciem i odczekaj jeszcze 15 minut.
- Podawaj na ciepło. Smacznego!
Komentarz dietetyka
Kasza bulgur jest niezwykle bogata w witaminy i minerały. Można w niej znaleźć potas obniżający ciśnienie krwi, magnez, który oddziałuje pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, a także kwas foliowy- witaminę B9 zalecany kobietom w ciąży.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk