Käseschnitte

Opublikowano: 21.12.2021 r.
Chleb, ser gouda, jajka i wędzony boczek – to podstawowe składniki käseschnitte. Wyobraź sobie chrupiący chleb, na którym rozpływa się pyszny, roztopiony ser, a do tego chrupiący boczek – to uczta dla podniebienia. Idealny przepis na szybkie, sycące i smakowite danie!
Składniki dla 2 porcji:
- Chleb - 150 g
 - Jajko - 2 szt.
 - Boczek wędzony bez kości - 100 g
 - Ogórki konserwowe - 200 g (5 średnich sztuk)
 - Przecier pomidorowy z solą - 50 g
 - Miód - 20 g (2 płaska łyżka stołowa)
 - Ser gouda - 200 g
 - Musztarda - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
 - Szczypiorek - 20 g (1 pęczek)
 - Wino białe wytrawne - 40 ml
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
 
Przepis krok po kroku
- Chleb pokrój na kromki.
 - Namocz go w winie białym.
 - Pokrój ser żółty na plastry.
 - Kromkę chleba posmaruj musztardą, przecierem pomidorowym i miodem, ułóż na chlebie plastry sera.
 - Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 20 minut.
 - Plastry boczku podsmaż na patelni, wbij na nie jajko, dopraw solą, pieprzem i usmaż jajko sadzone.
 - Pokrój w plastry ogórka.
 - Posiekaj szczypior.
 - Wyjmij grzankę z piekarnika, umieść na niej jajko sadzone z boczkiem.
 - Udekoruj ogórkiem i szczypiorem.
 - Danie najlepiej spożywać na ciepło.
 
Komentarz dietetyka
Käseschnitte to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Danie jest także źródłem sporej ilości tłuszczu i kalorii, dlatego, jeśli dbasz o linię zjedź mniejszą porcję. Możesz zamienić chleb pszenny na żytni, zmniejszy to indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny