Käseschnitte

Opublikowano: 21.12.2021 r.
Chleb, ser gouda, jajka i wędzony boczek – to podstawowe składniki käseschnitte. Wyobraź sobie chrupiący chleb, na którym rozpływa się pyszny, roztopiony ser, a do tego chrupiący boczek – to uczta dla podniebienia. Idealny przepis na szybkie, sycące i smakowite danie!
Składniki dla 2 porcji:
- Chleb - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Ogórki konserwowe - 200 g (5 średnich sztuk)
- Przecier pomidorowy z solą - 50 g
- Miód - 20 g (2 płaska łyżka stołowa)
- Ser gouda - 200 g
- Musztarda - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Szczypiorek - 20 g (1 pęczek)
- Wino białe wytrawne - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Chleb pokrój na kromki.
- Namocz go w winie białym.
- Pokrój ser żółty na plastry.
- Kromkę chleba posmaruj musztardą, przecierem pomidorowym i miodem, ułóż na chlebie plastry sera.
- Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 20 minut.
- Plastry boczku podsmaż na patelni, wbij na nie jajko, dopraw solą, pieprzem i usmaż jajko sadzone.
- Pokrój w plastry ogórka.
- Posiekaj szczypior.
- Wyjmij grzankę z piekarnika, umieść na niej jajko sadzone z boczkiem.
- Udekoruj ogórkiem i szczypiorem.
- Danie najlepiej spożywać na ciepło.
Komentarz dietetyka
Käseschnitte to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Danie jest także źródłem sporej ilości tłuszczu i kalorii, dlatego, jeśli dbasz o linię zjedź mniejszą porcję. Możesz zamienić chleb pszenny na żytni, zmniejszy to indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny