Karwaj
Opublikowano: 01.02.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże suche, mleko, cukier, śmietana oraz jajka – to kluczowe składniki, które sprawiają, że karwaj staje się wyjątkowym ciastem. Te produkty tworzą idealną harmonię smaku i konsystencji, która zachwyca każdą osobę, mającą przyjemność skosztować tego smakołyku.
Składniki dla 16 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 1050 g
- Drożdże suche - 10 g
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Cukier - 200 g
- Śmietana 12% - 200 g
- Jajko - 5 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (do wysmarowania tortownicy)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 28 cm
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- 1 kg mąki, śmietanę, mleko oraz drożdże umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Do białek dodawaj stopniowo 4 żółtka i stale miksuj. Jedno żółtko pozostaw.
- Na końcu, do białek i żółtek wsyp stopniowo cukier i dalej stale miksuj.
- Ubite jajka z cukrem dodaj do mąki, drożdży, śmietany i mleka. Wymieszaj delikatnie łyżką.
- Ciasto wyrabiaj przez około 15 minut. Możesz wyrabiać dłoniami bądź mikserem z mieszadłami do ciasta drożdżowego.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
- Tortownicę wysmaruj olejem na dnie i brzegach.
- Jak ciasto trochę urośnie, przełóż je do tortownicy. Ponownie przykryj ścierką i odstaw na pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik na 140 st. C, około 10 minut przez końcem wyrastania.
- W międzyczasie przygotuj ozdoby na tort. Do tego potrzebujesz mąki oraz wody. 50 g mąki wyrób z maksymalnie 30 ml wody.
- Ciasto na ozdoby wyłóż na desce do krojenia, rozwałkuj i wytnij nożem lub foremkami różne kształty (serca, ptaki, winogrona, kwiaty itp).
- Pozostałym żółtkiem wymieszanym z cukrem z wanilią posmaruj wyrośnięte ciasto.
- Na cieście układaj ozdoby.
- Piecz ciasto około 50 minut.
Komentarz dietetyka
Przepis ma wysoki indeks glikemiczny. Jest wysokokaloryczny, ale zawiera zarówno białko, tłuszcz, jak i węglowodany.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości