Kartoflanka

Opublikowano: 28.08.2025 r.
Ziemniaki, marchewka i bulion warzywny – to trio, które robi robotę w kartoflance. Do tego odrobina śmietany i masło klarowane, żeby zupa była bardziej kremowa i miała ten charakterystyczny, domowy smak. Cebula dodaje subtelnego aromatu. Prosty zestaw składników, który sprawia, że tego dania nie chce się przestać jeść.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 100 g (1 sztuka)
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Śmietana 18% - 30 g (3 łyżki)
- Masło klarowane - 20 g (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1/2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Masło rozgrzej w garnku, wrzuć pokrojoną cebulę.
- Warzywa umyj i obierz ze skóry, pokrój w kostkę.
- Dodaj warzywa do garnka, podsmaż 5 minut i wlej bulion.
- Gotuj zupę do miękkości warzyw.
- Na końcu dodaj śmietanę.
Komentarz dietetyka
Pamiętaj, że ziemniaki charakteryzują się wysokim IG, nie będą odpowiednie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk