Kartoffelsalat
Opublikowano: 10.05.2022 r.
Ziemniaki, cebula czerwona, ogórki konserwowe i koperek – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić mega kartoffelsalat. Całość dopełni kwaśna śmietana oraz oliwa z oliwek, które nadadzą sałatce odpowiednią konsystencję i smak. Znajdziesz tu połączenie prostych, ale intensywnych smaków, które razem tworzą super harmonijną kompozycję.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 2000 g (10 dużych sztuk)
- Cebula czerwona - 300 g (2 średnie sztuki)
- Ogórki konserwowe - 400 g
- Koperek - 40 g (1 pęczek)
- Śmietana 12% - 250 g
- Oliwa z oliwek - 150 ml (15 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, ocet jabłkowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki umieść w garnku, wlej wodę.
- Gotuj przez 30-40 minut do miękkości.
- Wystudź i obierz je ze skórki.
- Pokrój ziemniaki w kostkę i umieść w misce.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Ogórki pokrój w kostkę.
- Posiekaj koper.
- Dodaj warzywa do miski i wymieszaj.
- W miseczce umieść oliwę z oliwek, śmietanę, sól, pieprz i oregano.
- Wymieszaj i dodaj do ziemniaków.
- Połącz składniki.
Komentarz dietetyka
Kartoffelsalat to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Pyszna sałatka zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest ona świetnym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny