Kartacze z surowym mięsem
Opublikowano: 07.10.2021 r.
Ziemniaki późne, mięso mielone wołowe i wieprzowe oraz cebula – to główne składniki, które potrzebujesz do zrobienia pysznych kartaczy z surowym mięsem. Dodaj trochę mąki ziemniaczanej i jajka, aby masa była idealna do formowania. To klasyczne danie jest pełne smaku i prostoty, idealne na sycący obiad dla całej rodziny.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 1500 g (15 średnich sztuk)
- Mąka ziemniaczana - 100 g (Pół szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Mięso mielone wołowe - 350 g
- Mięso mielone wieprzowe - 350 g
- Cebula - 150 g (2 średnie sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę aby pozbyć się z niej wody.
- Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej.
- Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. W misce umieść mielone mięso, zetrzyj na tarce cebulę, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodaj jajka i wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej.
- W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze. Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.
- W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze.
- Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.
Komentarz dietetyka
Kartacze z surowym mięsem to ziemniaczane danie zawierające dużo błonnika i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jeśli podasz kartacze z wody bez dodatku okrasy w postaci oleju z cebulą lub boczkiem będzie to stosunkowo niskokaloryczne danie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny