Kartacze z serem
Opublikowano: 20.07.2021 r.
Ziemniaki późne, jajka, mąka ziemniaczana i ser twarogowy półtłusty – to podstawowe składniki kartaczy z serem. Kartacze to pyszne, sycące kluski, idealne na obiad. Ciasto z ziemniaków, wzmocnione jajkami i mąką ziemniaczaną, kryje w sobie kremowy, półtłusty twaróg.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 1500 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka ziemniaczana - 120 g (6 czubatych łyżek)
- Ser twarogowy półtłusty - 350 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, tarka, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- 1 kilogram ziemniaków obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Pozostałe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dokładnie odcedź je z nadmiaru wody, inaczej kartacze nie wyjdą.
- Ugotowane ziemniaki dobrze odcedź , przeciśnij przez praskę i wymieszaj z surowymi. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wbij jajka. Do ciasta dodaj odrobinę soli i zagnieć jednolite ciasto.
- W dużej misce rozgnieć widelcem twaróg. Dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.
- Z ciasta odrywaj dość duże kawałki i spłaszczaj je w dłoni. Na środku umieść porcję twarogu. Całość sklej formując podłużne kluski.
- Do dużego garnka nalej 3 litry wody i zagotuj. Dodaj odrobinę soli.
- Kartacze wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 10 minut od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To dobry pomysł na zdrowe danie, świetnie sprawdzi się na diecie bezglutenowej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny