Kartacze z mięsem z rosołu
Opublikowano: 07.10.2021 r.
Ziemniaki późne, mięso z łopatki wieprzowej, cebula i mąka ziemniaczana - to fundamenty kartaczy z mięsem z rosołu. Te solidne kluski z farszem mięsnym to solidny domowy obiad, który wykorzystuje resztki z rosołu, nie tracąc ani jednego aromatycznego kawałka. Tłuste, pełne smaku - prawdziwy comfort food prosto z kuchni babci.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 1500 g
- Łopatka wieprzowa - 300 g (mięso z rosołu)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Mąka ziemniaczana - 100 g (Pół szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Kurczak cały - 300 g (mięso z rosołu)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę aby pozbyć się z niej wody.
- Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą, dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej.
- Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. Mięso z rosołu oddziel od kości, umieść je w malakserze, dodaj jajko, sól, pieprz, pieprz ziołowy oraz natkę pietruszki i zmiel do uzyskania jednolitej masy. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj do masy mięsnej i wymieszaj.
- Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej.
- W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze.
- Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.
Komentarz dietetyka
Kartacze z mięsem z rosołu to ziemniaczane danie zawierające dużo błonnika i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jeśli podasz kartacze z wody bez dodatku okrasy w postaci oleju z cebulą lub boczkiem będzie to stosunkowo niskokaloryczne danie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny