Kartacze z gotowanych ziemniaków
Opublikowano: 11.10.2021 r.
Ziemniaki, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, jajko i mięso mielone wieprzowo-wołowe to kluczowe składniki na te pachnące, pyszne kartacze. Połączenie gotowanych ziemniaków i smakowitego farszu mięsnego daje naprawdę domowy smak. Całość dopełnia odrobina czosnku oraz cebuli smażonej na oleju rzepakowym. Naprawdę sycący posiłek na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g
- Mąka ziemniaczana - 100 g (4 łyżki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Cebula - 200 g (2 cebule)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Czosnek - 8 g (1 ząbek)
- Jajko - 1 szt.
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 350 g
- Przyprawy - sól, majeranek, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ziemniaki.
- Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe rozgnieć i odstaw do wystudzenia.
- Pokrój cebulę w kostkę i przepuść czosnek przez prasę. Podsmaż na oleju.
- Dodaj mięso mielone i smaż je. Dopraw solą, majerankiem i pieprzem ziołowym. Gotowe zostaw do wystudzenia.
- Ziemniaki połącz z mąkami, jajkiem i olejem.
- Wyrób ciasto, tak aby było zwarte, a następnie podziel je na 4 kulki.
- Kulki rozpłaszcz i na każdą połóż 1 łyżkę farszu mięsnego.
- Zlep ciasto i formuj z nich kulki.
- Gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut. Danie możesz podać ze smażoną cebulką.