Kartacze
Opublikowano: 31.07.2021 r.
Ziemniaki, mięso mielone wieprzowe i cebula to podstawa kartaczy, czyli podlaskiego specjału, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnej kuchni polskiej. Te sycące kluski ziemniaczane nadziewane aromatycznym farszem, są idealne na obiad dla całej rodziny, szczególnie w chłodne dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 700 g
- Ziemniaki średnie - 700 g
- Mąka pszenna typ 550 - 30 g (2 łyżki)
- Mięso mielone wieprzowe - 600 g
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, miska, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a surowe zetrzyj na tarce.
- Odciśnij wodę od surowych ziemniaków, przez ściereczkę.
- Wstaw wodę do gotowania kartaczy.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem mielonym i 0,25 łyżeczki pieprzu i soli.
- Ziemniaki wymieszaj z mąką, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu i formuj owalne placuszki.
- Na środku placuszka wyłóż trochę mięsa i zawiń ziemniaki, tworząc wałek.
- Kartacze gotuj około 35 minut.
Komentarz dietetyka
Kartacze to danie o wysokim indeksie glikemicznym.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny