Karpatka z ciasta francuskiego
Opublikowano: 06.05.2022 r.
Ciasto francuskie, mleko 2%, budyń w proszku oraz masło – to główne składniki, dzięki którym wyczarujesz pyszną karpatkę z ciasta francuskiego. Z prostych składników stworzysz kremowe, rozpływające się w ustach ciasto, które z pewnością zaskoczy swoich domowników. Czas na słodką ucztę, która nie wymaga skomplikowanych zabiegów cukierniczych!
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 550 g (2 opakowania)
- Mleko 2% - 750 ml
- Budyń (proszek) - 70 g (2 opakowania (niesłodzony))
- Cukier - 165 g
- Masło - 250 g
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Wlej 650 ml mleka do garnka i zacznij gotować.
- W reszcie mleka rozprowadź dokładnie proszki budyniowe i cukier. Wymieszaj tak, by nie było grudek.
- Wlej zawartość szklanki do zagotowanego mleka, szybko mieszaj i ugotuj budyń. Odstaw do ostudzenia - ma być całkowicie zimny.
- Masło wyjmij z lodówki, powinno być miękkie.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Na obu blaszkach ułóż płat ciasta francuskiego i piecz 25 minut (ciasto ma urosnąć i się zarumienić). Podczas pieczenia warto zamienić blaszki miejscami (połowę czasu powinny piec się wyżej, a drugą połowę — niżej).
- Upieczone ciasto należy ostudzić.
- Gdy budyń jest całkowicie zimny, dodaj do miski masło oraz aromat waniliowy.
- Zacznij ubijać masło, a gdy stanie się jaśniejsze, zacznij dodawać po łyżce zimnego budyniu (do całkowitego wykorzystania go). Cały czas miksuj.
- Gdy masa będzie gotowa, jeden płat upieczonego ciasta francuskiego posmaruj kremem, a następnie przykryj go drugim płatem upieczonego ciasta.
- Ciasto wstaw o lodówki na całą noc.
- Przed podaniem karpatkę można posypać cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Przepis na karpatkę z ciastem francuskim jest nieco mniej kaloryczny niż tradycyjny przepis. Wciąż jednak zawiera dużą ilość masła, które jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości