Karpatka thermomix
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Masło, mąka pszenna, jajka, mleko, budyń i cukier puder to składniki, z których w kilka chwil za pomocą Thermomixa wyczarujesz pyszne, domowe ciasto - karpatkę. Chrupiące ciasto parzone, delikatny krem budyniowy i słodki cukier puder na wierzchu. Idealny deser na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 425 g (125, 300)
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g
- Jajko - 5 szt.
- Mleko 1,5% - 700 ml
- Budyń (proszek) - 80 g
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Cukier puder - 150 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, thermomix, motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj masło, gotuj przez 4 min w 100 st. C na obrotach 2.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj przez 30 s na obrotach 3, następnie wystudź.
- Ciasto podziel na dwie połówki, każdą wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
- Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj budyń i gotuj 6 min w 100 st. C na obrotach 2. Przełóż do miseczki.
- Do naczynia miksującego włóż następnie masło, cukier i żółtka, wymieszaj 1 minutę na obrotach 3.
- Nałóż motylek i dodawaj małymi porcjami masę z budyniem.
- Masę przełóż na jeden blat ciasta i przykryj drugim.
- Ciasto schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
Komentarz dietetyka
To słodkości, które nie powinny gościć w menu zbyt często, ze względu na zbyt dużą ilość cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny