Karp w śmietanie
Opublikowano: 08.07.2021 r.
Karp, cebula, śmietana i pieczarki – to kluczowe składniki, które sprawią, że ten przepis na karpia w śmietanie będzie strzałem w dziesiątkę. Filety z karpia zakręcone w gęstym, śmietanowym sosie z duszonymi cebulkami i aromatycznymi pieczarkami. Idealne danie na rodzinny obiad, pełne smaku i prostoty w wykonaniu.
Składniki dla 4 porcji:
- Karp filet - 640 g (4 porcje)
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Śmietana 18% - 200 g (1 opakowanie)
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (5 łyżek)
- Pieczarki - 200 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Rybę dopraw solą i pieprzem, oprósz każdy kawałek mąką.
- Podsmaż całość na patelni.
- W naczyniu żaroodpornym umieść śmietanę. Poukładaj na niej kawałki ryby i posiekaną w piórka cebulę.
- Na wierz dodaj starte pieczarki.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy przepis na rybę, która jest świetnym źródłem dużej ilości cennych składników mineralnych i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny