Karp smażony
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Mąka pszenna, olej rzepakowy, cytryna i świeże dzwonka karpia – to wszystko, czego potrzebujesz, aby wyczarować pysznego, smażonego karpia. Prosty przepis, który pozwala cieszyć się delikatnym smakiem ryby z chrupiącą skórką. Idealny na kolację czy rodzinny obiad, zachwyci każdego miłośnika ryb.
Składniki dla 6 porcji:
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 105 g (2/3 szklanki)
- Cytryna - 90 g (1 sztuka)
- Karp dzwonko - 1200 g (6 sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, pojemnik zamykany, miseczka
Przepis krok po kroku
- Z cytryny wyciśnij sok.
- Kawałki karpia opłucz i dokładnie osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Karpia umieść w pojemniku i skrop go sokiem z cytryny. Pojemnik zamknij i umieść w lodówce na ok. 3 h.
- Zamarynowane kawałki karpia obtocz w mące pszennej z każdej strony.
- Na patelni dobrze rozgrzej olej.
- Karpia smaż ok. 5-6 min z obu stron i po ok. 3 min po bokach.