Karp pieczony
Opublikowano: 18.05.2022 r.
Cytryna, pomarańcza, miód i trochę soli - serducho naszego przepisu na karpia pieczonego. Te kilka prostych składników sprawia, że ryba nabiera wyjątkowego, lekko słodkiego aromatu z delikatną nutą cytrusów. Karp o wadze około 600 gramów staje się dzięki nim prawdziwą gwiazdą każdego obiadu czy kolacji.
Składniki dla 3 porcji:
- Karp cały - 600 g
- Cytryna - 160 g (2 sztuki)
- Pomarańcza - 480 g (2 sztuki)
- Miód - 25 g (1 łyżka)
- Sól - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, sok z pomarańczy
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, wyciskarka do cytrusów
Przepis krok po kroku
- Cytryny umyj. Z jednej z nich wyciśnij sok. Drugą pokrój w plasterki.
- Rybę umyj i oczyść z łusek. Skrop sokiem z cytryny. Zostaw na 10 minut.
- Ponownie opłucz rybę i osusz.
- Z pomarańczy wyciśnij sok. Wymieszaj go z miodem.
- Karpia ułóż w naczyniu żaroodpornym. Natnij skórę nożem. Oprósz rybę solą.
- W naciętej skórze ułóż plasterki cytryny. Polej całość sokiem pomarańczowym z miodem.
- Włóż rybę do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
W 100 g karpia mamy około 120 kcal, w tym 18 g białka. Jest to również dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, witaminę D, K oraz fosfor.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk