Karp na wigilię
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Cytryny, masło klarowane i oczywiście sam karp to trzy kluczowe składniki, które nadadzą naszej wigilijnej rybie niezapomniany smak. Przygotowanie dania jest proste, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Karp w panierce z bułki tartej, doprawiony solą i skropiony soczystą cytryną, zachwyci wszystkich przy świątecznym stole.
Składniki dla 2 porcji:
- Karp filet - 400 g
- Cytryna - 160 g (2 sztuki)
- Bułka tarta - 40 g
- Sól - 10 g
- Masło klarowane - 30 g
- Przyprawy - sól, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Z jednej cytryny wyciśnij sok.
- Rybę umyj dokładnie, obierz z pozostałych łusek.
- Pokrój na kawałki i pokrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut.
- Opłucz rybę ponownie, oprósz solą.
- Bułkę tartą wsyp do głębokiego talerza i obtocz w niej kawałki ryby.
- Na patelni rozpuść masło klarowane.
- Obsmaż rybę z obu stron, aż panierka będzie złoto-brązowa.
- Umieść ryby w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
W 100 g mięsa z karpia mamy około 120 kcal, w tym 18 g białka. Jest to również dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, witaminę D, K oraz fosfor.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk