Karminadle
Opublikowano: 24.08.2021 r.
Łopatka wieprzowa, cebula i smalec – to trio, które tworzy fundament pysznych karminadli. Do tego dorzuć jajko, namoczoną w mleku bułkę i bułkę tartą, a otrzymasz prawdziwą śląską klasykę. Karminadle to soczyste kotlety mielone, które doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, prosto z lodówki.
Składniki dla 8 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 700 g
- Cebula - 100 g
- Bułka pszenna - 80 g (1 bułka)
- Mleko 1,5% - 83 ml (1/3 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Smalec - 100 g
- Bułka tarta - 107 g (0,5 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska, miseczka, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Czerstwą bułkę namocz w mleku.
- Mięso zmiel na średnich oczkach, zmiel także namoczoną bułkę.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na smalcu. Dodaj do mięsa.
- Do mięsa dodaj 0,5 soli i 0,25 łyżeczki pieprzu. Dodaj także jajko.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Mięso podziel na 16 części, uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
- Smaż kotlety na smalcu. Z każdej strony po 4-5 minut aż będą złote.
Komentarz dietetyka
Karminadle to śląskie kotlety mielone. Ponieważ są one smażone na głębokim tłuszczu powinny być spożywane raz na jakiś czas aby nie wpływały negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki