Karmel z daktyli
Opublikowano: 18.12.2021 r.
Daktyle suszone, napój migdałowy i masło orzechowe to podstawowe składniki potrzebne do przygotowania pysznego karmelu z daktyli. Wystarczy kilka prostych kroków, by stworzyć zdrową i smaczną alternatywę dla tradycyjnego karmelu. Bez rafinowanego cukru, za to pełen naturalnej słodyczy i bogaty w wartości odżywcze.
Składniki dla 4 porcji:
- Daktyle suszone - 250 g (1 szklanka)
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 200 ml (3/4 szklanki)
- Masło orzechowe - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Daktyle przełóż do miski i zalej gorącą wodą.
- Odstaw na 30 minut.
- Namoczone daktyle, napój migdałowy i masło orzechowe zmiksuj.
- Możesz dodać odrobinę wody, gdy konsystencja będzie zbyt gęsta.
Komentarz dietetyka
Możesz użyć daktyli świeżych lub suszonych.
~ Oliwia Gawron, dietetyk