Karkówka z warzywami w rękawie

Opublikowano: 01.09.2025 r.
Karkówka wieprzowa, czerwona papryka, marchewka, cebula i oliwa z oliwek to główne składniki tego dania. Wystarczy wrzucić je do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika. Prosta, a zarazem aromatyczna potrawa. Aromat pieczonego mięsa i warzyw na pewno umili Ci każdą kolację czy rodzinny obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 400 g
- Papryka czerwona - 200 g
- Marchewka - 90 g
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj 3 łyżki oliwy oraz przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę papryki i tymianku, a także 1/2 łyżeczki czosnku.
- Mięso podziel na plastry i przełóż do miski z marynatą. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Warzywa (poza papryką) obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Polej je pozostałą oliwą, posyp szczyptą soli i pieprzu oraz 2 łyżeczkami ziół prowansalskich.
- Mięso i warzywa przełóż do rękawa i zabezpiecz. Włóż do naczynia żaroodpornego.
- Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 70 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny