Karkówka z warzywami

Opublikowano: 11.06.2025 r.
Karkówka wieprzowa, cebula, marchewka, por i seler korzeniowy to główne składniki karkówki z warzywami. Mięso jest soczyste dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu, a warzywa dodają potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Wszystko to duszone w oleju rzepakowym tworzy pyszne i sycące danie, idealne na obiad dla całej rodziny.
Składniki dla 5 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 600 g (5 plastrów)
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Por - 100 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kolendra świeża, tymianek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Mięso rozbij i dopraw do smaku.
- W brytfannie rozgrzej olej rzepakowy.
- Obsmaż mięso z obu stron.
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do mięsa.
- Zalej szklanką wody i duś pod przykryciem przez godzinę.
Komentarz dietetyka
Do mięsa dodaj dużą ilość warzyw, cała potrawa będzie niezwykle aromatyczna i pełna witamin.
~ Oliwia Gawron, dietetyk