Karkówka z szynkowara
Opublikowano: 23.11.2021 r.
Karkówka wieprzowa i czosnek – to duet, który potrafi zrobić prawdziwą furorę na każdym stole. Przygotowanie tego mięsa w szynkowarze wydobywa głębię smaku i delikatność.
Składniki dla 1 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Czosnek - 24 g (3 ząbki czosnku)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól do peklowania
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, szynkowar
Przepis krok po kroku
- Karkówkę w całości nacieramy przyprawami. Marynujemy ją w lodówce przez noc.
- Mięso z przyprawami włóż do szynkowara i dokładnie go zamknij.
- Szynkowar włóż do garnka z wodą. Mięso parz około 3 godzin.
- Wyjmij szynkowar z garnka i odstaw go do wystudzenia.
- Zimny szynkowar opłucz wodą i wyjmij z niego mięso.
Komentarz dietetyka
Karkówka należy do mięs o podwyższonej zawartości tłuszczu. Jeśli nie możemy jej spożywać warto zamienić je na produkt o obniżonej ilości tego składnika.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk