Karkówka z piekarnika

Opublikowano: 30.05.2021 r.
Karkówka wieprzowa i oliwa z oliwek to duet, który zrobi robotę w tym prostym i smacznym przepisie na karkówkę z piekarnika. Mięso piecze się, aż będzie miękkie i soczyste, a oliwa z oliwek podkreśli jego smak, nadając mu delikatną nutę. Idealne na domowy obiad bez zbędnych ceregieli!
Składniki dla 8 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1200 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1,5 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Karkówkę natrzyj przyprawami z oliwą i zostaw na noc w lodówce.
- Następnego dnia przełóż karkówkę do rękawa i piecz około 70 minut, w 180 C.
- Następnie rozetnij rękaw i piecz jeszcze 15 minut w 200 C.
Komentarz dietetyka
Karkówka z piekarnika jest bezglutenowa oraz ma niski indeks glikemiczny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny