Karkówka z pieczarkami i cebulą
Opublikowano: 09.12.2021 r.
Karkówka wieprzowa, pieczarki, cebula i czosnek to klucz do wyśmienitego dania na każdą okazję. Karkówka z pieczarkami i cebulą to prosty przepis, który sprawi, że Twój obiad zyska nowy, pyszny wymiar. Soczysta karkówka, delikatne pieczarki i aromatyczna cebula tworzą harmonijną i sycącą kompozycję smaków.
Składniki dla 6 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 600 g
- Pieczarki - 500 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, praska do czosnku, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry.
- Natrzyj mięso przyprawami: 2 łyżeczkami majeranku i słodkiej papryki, łyżeczką czosnku i soli oraz połową łyżeczki pieprzu.
- Odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Na patelni rozgrzej olej. Każdy kawałek mięsa oprósz dodatkowo mąką i obsmaż z obu stron, aż zrobi się rumiany.
- W tym czasie obierz i posiekaj cebulę, a także umyj i pokrój pieczarki w plasterki.
- Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je do innego naczynia.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę i pieczarki. Pod sam koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie na patelni rozłóż mięso tak, by między jego kawałkami znajdowały się pieczarki z cebulką.
- Na patelnię wlej szklankę wody, dodaj trzy liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Przykryj pokrywką i duś wszystko razem przez około 60 minut lub dłużej, aż mięso będzie miękkie.
- Gdy mięso będzie gotowe, w 70 ml wody rozmieszaj łyżeczkę mąki i dodaj do sosu.
- Podgotuj wszystko razem jeszcze przez chwilę.
- Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowane dania dostarczają wielu witamin i wartości odżywczych. Dodatek kaszy i surówki do mięsa nadaje mu dodatkowych zalet.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk