Karkówka z kociołka
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Karkówka wieprzowa, ziemniaki, i czerwone wino to kluczowe składniki tego przepisu na karkówkę z kociołka. Do tego dochodzi chrupiąca marchewka i cebula, a boczek wieprzowy bez kości dodaje potrawie dodatkowego smaku. Dzięki temu daniu poczujesz aromat i głębię smaku w każdym kęsie.
Składniki dla 8 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 800 g
- Marchewka - 200 g (4 sztuki)
- Cebula - 180 g (2 sztuki)
- Ziemniaki średnie - 600 g
- Wino czerwone wytrawne - 100 g
- Kapusta biała - 150 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 150 g (plastry)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- żeliwny kociołek
Przepis krok po kroku
- Plastry karkówki rozbij tłuczkiem i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na dno kociołka wlej olej i wyłóż je plastrami boczku.
- Cebulę, marchewkę i ziemniaki obierz. Warzywa pokrój w kostkę. Liście kapusty umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Na boczek wyłóż mięso i warzywa. Wlej wino i wsyp przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe po łyżeczce tymianku, oregano i majeranku. Na koniec dodaj jeszcze pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu.
- Na wierzch połóż liście kapusty i dociśnij. Przykryj pokrywką.
- Ustaw nad żarem i gotuj około 1,5- 2 godziny.
Komentarz dietetyka
Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa, ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk