Karkówka z kapustą kiszoną

Opublikowano: 23.11.2021 r.
Karkówka wieprzowa i kiszona kapusta to klasyczne połączenie, które zawsze wychodzi pysznie! Do tego odrobina oleju rzepakowego, żeby wszystko nabrało odpowiedniego smaku i miało odpowiednią konsystencję. Taka karkówka z kiszoną kapustą to danie, które nie tylko syci i rozgrzewa, ale też przypomina smaki dzieciństwa.
Składniki dla 8 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Kapusta kiszona - 1000 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- naczynie żaroodporne, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Karkówkę pokrój na plastry i natrzyj przyprawami.
- Marynuj ją w lodówce przez całą noc.
- Karkówkę podsmaż z oby stron na oleju.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż na przemian kapustę kiszoną z mięsem.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny.
Komentarz dietetyka
Karkówka należy do produktów o podwyższonej zawartości tłuszczu dlatego warto ją zamieniać na inny rodzaj mięsa jeśli będziemy przyrządzać ją często.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk