Karkówka z grilla
Opublikowano: 03.04.2021 r.
Karkówka wieprzowa, olej rzepakowy, czosnek, musztarda i ketchup – to kluczowe składniki, które razem tworzą soczystą i aromatyczną karkówkę z grilla. Mięso marynowane w mieszance tych składników nabiera wyjątkowego smaku i zachwyca każdego miłośnika grillowania.
Składniki dla 5 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Olej rzepakowy - 70 ml (7 łyżek)
- Ocet winny - 10 ml (1 łyżka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Musztarda - 10 g (1 łyżka)
- Ketchup - 15 g (1 łyżka (ketchup łagodny))
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- grill, szczypce do grilla
Przepis krok po kroku
- W miseczce umieść olej, ocet, ketchup i musztardę. Następnie dodaj 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1 łyżeczkę mielonego kminku i starty na tarce czosnek. Całość wymieszaj.
- Karkówkę opłucz i osusz. Jeśli masz ją w jednym kawałku, podziel na plastry. Nieco rozbij mięso tłuczkiem.
- Mięso obtocz w soli.
- Karkówkę przełóż do pojemnika i zalej marynatą. Wymieszaj, aby każdy kawałek był w niej obtoczony.
- Zamknij pojemnik i schowaj do lodówki. Pozostaw tam na kilka godzin.
- Dobrze rozgrzej grill. Mięso często obracaj. Powinno być gotowe w ciągu 10-15 min.