Karkówka w zupie cebulowej
Karkówka wieprzowa, cebula, śmietana 18% i zupa cebulowa w proszku – brzmi jak zestaw idealny na coś pysznego, prawda? Wyobraź sobie soczystą karkówkę zatopioną w kremowej zupie cebulowej, która rozpływa się w ustach. Do tego odrobina oleju rzepakowego i masz danie, które robi furorę na każdym stole.
Składniki dla 3 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 700 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Śmietana 18% - 300 g
- Zupa cebulowa w proszku - 60 g (2 opakowania)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia mała, naczynie żaroodporne, miska
Przepis krok po kroku
- Karkówkę pokrój w plastry. Każdy kawałek dobrze oprósz pieprzem.
- W dużej misce wymieszaj śmietanę z proszkiem zupy cebulowej. Dodaj 2 łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczkę soli i pieprzu.
- Do miski z sosem włóż mięso i schowaj do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia obierz i pokrój w piórka cebulę.
- Na patelni podgrzej olej i usmaż cebulę na złoty kolor.
- Mięso z sosem wyciągnij z lodówki i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu ułóż przygotowaną cebulę.
- Przykryj naczynie i piecz w 180 stopniach C przez około godzinę.
Komentarz dietetyka
Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać, do dwóch porcji mięsa ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk