Karkówka w warzywach

Opublikowano: 12.05.2025 r.
Karkówka wieprzowa, marchewka, ziemniaki i cebula to główne składniki tego przepisu na soczystą karkówkę w warzywach. Całość podsmażana na oleju rzepakowym, tworzy wyjątkowo aromatyczną i sycącą potrawę. Ten zestaw składników gwarantuje danie, które będzie idealne na rodzinny obiad czy kolację ze znajomymi.
Składniki dla 4 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 500 g
- Marchewka - 300 g (2 średnie sztuki)
- Ziemniaki średnie - 500 g
- Cebula - 100 g (2 male sztuki)
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, blaszka do pieczenia, tłuczek do mięsa, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Karkówkę pokrój na plastry i rozbij lekko przy pomocy tłuczka do mięsa.
- Mięso oprósz z dwóch stron solą, pieprzem oraz papryką słodką.
- Na patelni rozgrzej połowę oleju i obsmaż na nim mięso z dwóch stron.
- Marchew, ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki (marchew w plastry, ziemniaki w łódeczki a cebulę w piórka).
- Pozostały olej wymieszaj z dodatkiem 2 płaskich łyżeczek ziół prowansalskich, 1 płaską łyżeczką soli oraz pieprzu.
- Do marynaty włóż warzywa i dokładnie wymieszaj je.
- Rękaw do pieczenia umieść w blaszce. Do środka rękawa włóż warzywa i ułóż na nich obsmażone mięso.
- Rękaw zawiąż z dwóch stron.
- Mięso z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40-45 minut.
Komentarz dietetyka
Karkówka w warzywach to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Karkówka jest mięsem dość tłustym, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny