Karkówka w sosie pomidorowym
Opublikowano: 02.11.2021 r.
Karkówka, cebula, przecier pomidorowy i trochę oleju rzepakowego – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować soczystą karkówkę w aromatycznym sosie pomidorowym. Prosty i smaczny sposób na obiad, który zadowoli nawet największych smakoszy.
Składniki dla 6 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 720 g (6 plastrów)
- Cebula - 240 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
- Podsmaż cebule pokrojoną w pióra.
- Obsmaż plastry karkówki z obu stron.
- Dopraw mięso do smaku świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.
- Na patelnię dodaj 1/2 szklanki wody i duś mięso.
- Następnie dodaj pasatę pomidorową i przyprawy.
- Duś mięso do momentu, aż nie będzie całkowicie miękkie.
Komentarz dietetyka
Wykorzystując passatę pomidorową zwróć uwagę na jej skład. Ważne aby nie miała dużej ilości soli, cukru.
~ Oliwia Gawron, dietetyk