Karkówka w sosie musztardowym
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Karkówka wieprzowa, cebula i musztarda sarepska to główne gwiazdy tego przepisu na karkówkę w sosie musztardowym. Ten aromatyczny sos, wzbogacony śmietaną i podsmażoną cebulą, idealnie komponuje się z miękką, soczystą karkówką. Na koniec całość zagęszczona mąką pszenna i podana w towarzystwie ulubionych dodatków gwarantuje pełnię smaku!
Składniki dla 5 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 800 g
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Śmietana 18% - 10 g (1 łyżka)
- Musztarda sarepska - 20 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 550 - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miseczka
Przepis krok po kroku
- Karkówkę pokrój w plastry.
- W miseczce wymieszaj łyżeczkę papryki, tymianku i ziół prowansalskich, pół łyżeczki soli i pieprzu. Taką mieszanką natrzyj dokładnie mięso i schowaj je na noc do lodówki.
- Na następny dzień na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z każdej strony, aż zrobi się rumiane.
- Na patelnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlej wszystko wodą i duś przez około 30 minut.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj pół szklanki wody, mąkę, śmietanę i musztardą. Wymieszaj dokładnie, by rozbić grudki mąki.
- Wlej sos na patelnie z mięsem i gotuj jeszcze 15 minut.
Komentarz dietetyka
Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa, ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych lub kiszonych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości!
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk