Karkówka w sosie grzybowym

Opublikowano: 25.07.2021 r.
Karkówka wieprzowa, świeże leśne grzyby, cebula, śmietanka kremowa i bulion warzywny to kluczowe składniki tej prostszej, domowej wersji eleganckiego dania. Karkówka duszona w kremowym sosie grzybowym to połączenie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni domowej. Smaczny i aromatyczny sos podbity śmietanką sprawi, że każdy kęs będzie rozpływać się w ustach.
Składniki dla 3 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 300 g
- Świeże leśne grzyby - 300 g
- Cebula - 210 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Bulion warzywny - 300 ml
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na plastry i obsmaż w garnku na oliwie.
- Cebulę pokrój w kostkę, a grzyby dowolnie.
- Zdejmij mięso na talerz, a do garnka wrzuć cebulę.
- Gdy cebula lekko się podsmaży dodaj grzyby i podsmaż.
- Dodaj 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,25 soli, śmietankę, mięso i bulion.
- Duś wszystko pod przykryciem, około 2 godzin.
Komentarz dietetyka
Mimo ze karkówka w sosie grzybowym ma niski indeks glikemiczny to sos grzybowy na bazie śmietanki jest wysokokaloryczny i zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny