Karkówka w rękawie

Opublikowano: 01.07.2025 r.
Karkówka wieprzowa, cebula i jasne piwo - to trio, które tworzy niesamowity smak naszej karkówki w rękawie. Mięso nasiąka aromatem piwa i miękknie, a cebula dodaje mu delikatnej słodyczy. Całość przygotowujemy w oleju rzepakowym, który wydobywa głębię smaku. Ten przepis to prosty sposób na pyszny obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1200 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Piwo jasne - 250 ml
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w plastry i umieść w misce.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj cebulę i czosnek do mięsa.
- Wlej do miski piwo i olej rzepakowy.
- Dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną.
- Wymieszaj całość i włóż do rękawa do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Karkówka w rękawie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Karkówka jest dość kaloryczna, dlatego nie powinny jej w dużych ilościach spożywać osoby dbające o linię. Karkówka jest bardzo dobrym źródłem witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny