Karkówka w kapuście kiszonej

Opublikowano: 22.11.2021 r.
Karkówka wieprzowa, kapusta kiszona, cebula i masło klarowane - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić rewelacyjne danie. Soczysta karkówka w kapuście kiszonej to połączenie, które zadowoli każdego mięsożercę. Aromatyczna cebula dorzuca fajnego smaczku, a kleks masła klarowanego pięknie wszystko dopełnia.
Składniki dla 8 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Kapusta kiszona - 1000 g
- Cebula - 300 g
- Masło klarowane - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do karkówki
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Pokrój mięso w plastry o grubości około 2 cm.
- Mięso posyp przyprawami.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż na dnie część kapusty kiszonej.
- Rozgrzej patelnię.
- Wyłóż mięso na patelnię i obsmaż je z obu stron przez 3 minuty. Zdejmij mięso, odłóż je, a na patelnię wyłóż masło i je rozgrzej.
- Obierz cebulę i pokrój ją w pół plastry. Usmaż ją na patelni po karkówce na rozgrzanym maśle.
- Na kapuście ułóż część mięsa oraz część cebuli.
- Powtórz układanie składników: kapusta, mięso, cebula. Zrób tyle warstw, by wykorzystać wszystkie składniki.
- Na patelnię po smażeniu wlej pół szklanki wody oraz sok z kapusty, który został. Wymieszaj i zalej mięso z warzywami.
- Wstaw przykryte naczynie do piekarnika i piecz około 50 minut, mięso ma być miękkie.
Komentarz dietetyka
Dobry przepis na potrawę o niskiej zawartości węglowodanów. Ma niski indeks glikemiczny, ale też dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości